Liči v jídelníčku

Proč zařadit do jídleníčku ovoce zvané liči?

Jelikož nás na každém rohu láká rychlé občerstvení, většina z nás se rozhodla pro to, že se budeme zdravě stravovat. Jíme tedy dostatek zeleniny a ovoce, jíme taky dostatek ryb či luštěnin, které jsou pro naše tělo tak nesmírně potřebné. Co se týče již zmiňovaného ovoce a zeleniny, možná bychom mohli poznamenat, že není nutné, abychom konzumovali jenom domácí ovoce a zeleninu, ale abychom se nebáli sáhnout i po exotickém ovoci, které nám taky přináší mnoho tělu prospěšných látek. Jedním zdraví prospěšným exotickým ovocem je i takzvané liči, které určitě dobře známe.

Liči je spíše sezonní ovoce, které koupíme v obchodech vždy či čerstvé, ale můžeme narazit i na konzervované liči. Je zajímavé už od pohledu, je drobné s tlustou slupkou plnou bodlin. Uvnitř se skrývá drobný slizký bílý, z části průhledný, plod, který je chutný.

Co je liči?

Pojďme si však o tomto exotickém ovoci říct víc. Jedná se o ovoce, které spadá do čeledi mýdelníkovité. Původ sahá až do Číny, proto se jmenuje liči čínské. Využívá se hojně v čínské kuchyni. Ovšem nepěstuje se jenom v Číně, ale taky v jiných čínských zemích. Obvykle ho najdeme na stálezelených stromech, které mohou být vysoké až dvacet metrů.

Co se týče již zmiňované slupky plné bodlinek – většinou má tato slupka oranžovou, červenou či růžovou barvu. Liči je známé svou aromatickou vůní.

Jak liči prospívá našemu zdraví?

Liči je naprosto skvělé pro naše zdraví. Je obrovským zdrojem antioxidantů. Kromě toho obsahuje mnoho tělu prospěšných vitaminů, k nimž se řadí například vitamin C, D, E. Taky obsahuje mnoho minerálních látek, z nichž bychom vypíchli hlavně fosfor, hořčík či draslík nebo vápník.

Liči je známé tím, že posiluje imunitu, což se hodí v aktuálním ročním období, taky zklidňuje nervový systém nebo normalizuje hladinu cukru v krvi. Ti, kteří chtějí zhubnout, ocení hlavně to, že urychluje metabolismus a že pomáhá snižovat krevní tlak.