Papája v kuchyni aneb recepty, které prospějí zdraví

Papája v kuchyni aneb recepty, které prospějí zdraví

Zdravý jídelníček má v sobě zakomponované mnohé zajímavé suroviny a potraviny, díky kterým je takový jídelníček nevšední. V současné době se konzumují především plodiny exotické, které mají velmi dobrý dopad na lidské zdraví. K exotickým surovinám jednoznačně patří také oblíbená papája, kterou celoročně najdete na pultech obchodů. Jedná se o ovoce, které svým tvarem trochu připomíná meloun, ovšem chutná zcela jinak.  

Papája je známá díky tomu, že pomáhá tělu lépe stravovat potraviny. Kromě toho také bojuje proti rakovině nebo má čistící schopnosti. Málokdo ví, že ve Spojených státech amerických se tento druh exotického ovoce využívá při výrobě tišících léků.  

Při výběru papáji dbejte několika základních rad. Papája by neměla být na dotek příliš měkká, ideální je žlutooranžové zbarvení. Pokud má papája skvrny, raději se od ní distancujte. Pokud si domů přinesete spíše zelenou papáju, sice není úplně zdravá, ale obsahuje více papainu, což je látka chránící ovoce před hmyzem.  

Papája je unikátní v tom, že je to bohatý stimulant zažívání. Pomáhá vyhladit jizvy a také pomáhá při zácpě. Kromě toho, že si z ní můžete udělat řadu pleťových masek, si z papáji taky můžete vykouzlit zdravé pokrmy.  

Papájová omáčka 

Pokud k jednotlivým pokrmům potřebujete omáčku, udělejte si papájovou omáčku. Budete k tomu potřebovat dva hrnky zralé papáji, čtyři lžíce citronové šťávy, také dvě lžíce mátových lístků (nasekaných), k tomu budete potřebovat zhruba dvě lžíce nasekaného chilli, lžíci medu a zhruba lžíci a půl rozmačkaného zázvoru.  

Vše smícháte, dáte do lednice a následně podáváte za studena. 

Plněná papája 

Vynikající je také plněná papája, k čemuž budete potřebovat 200 gramů cukru, pár kapek citronové šťávy, hrnek oloupaného jablka, hrnek přepůlených hroznů, jednu zralou papáju, dva sáčky želatiny a hrnek nakrájeného melounu.  

Ovoce nakrájené smícháte, pokapete citronem a smícháte s želatinou rozpuštěnou ve vařící vodě. Papáju následně vydlabete a naplníte směsí, následně ji zabalíte do alobalu a necháte ji přes den v lednici.