Chybí vám železo

Chybí vám železo? Víme, jak to zjistit a kde ho případně najít

Každé lidské tělo potřebuje minerály, vitaminy a další živiny. Povinností každého z nás je dodat potřebné živiny do těla, abychom mohli během dne správně fungovat, aby nás nesužovaly nemoci ani jiné zdravotní neduhy, jež nás často trápí. Součástí našeho těla musí být i železo, bohužel mnozí lidé ho mají nedostatek. Myslíte si, že vám také chybí železo? Prozradíme vám, jak to poznáte a kde ho případně najít.

Jak jistě víte, lidský organismus to je opravdu široký systém, který funguje jen tehdy, kdy je do těla dodáváno to, co tělo potřebuje. Pokud chybí například železo, nemůže být zaručeno správné a bezproblémové fungování těla. Pokud bychom nedostatek železa neobjevili včas, mohli bychom se v budoucnu potýkat například s takzvanou anémií, což je jinými slovy chudokrevnost. A ta se samozřejmě spojuje s mnohými dalšími onemocněními.

Železo je v lidském těle nepostradatelné

Železo se dnes řadí mezi životní důležité mikroprvky, bez nichž bychom nemohli dlouho fungovat. Aktivní železo je obsaženo zejména v krevním barvivu, uložené je v játrech, v kostní dřeni a také ve střevní sliznici.

Železo je pro naše tělo nezbytné z mnoha důvodů. Například je nezbytné pro růst tkání, také se podílí na správné funkci nervové soustavy, zvyšuje odolnost organismu proti nemocem a dalším zdravotním neduhům. Železo se také podílí na tom, že zdravě vypadáme – dodává totiž barvu naší pokožce.

Jak se pozná nedostatek železa?

Když nám chybí železo, pocítíme to. Cítíme celkovou slabost, také únavu a dechové či polykací potíže. Přijde také psychická nepohoda, máme sníženou koncentraci, dostaví se bolesti hlavy. Jistými příznaky je také třepení nehtů, lámání vlasů nebo otoky končetin. Přijdou i koutky, afty nebo pokožka začne výrazně blednout.

Kde železo najdeme?

Co se týče toho, kde železo najdeme, najdeme ho například v potravinách, konkrétně v masu, a to v jehněčím masu, hovězím masu nebo konkrétně v játrech. Mimo jiné je železo obsažené v rostlinných strojích, konkrétně v luštěninách, v droždí, sóji, v sušeném ovoci nebo v obilovinách.